Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010

η αίσθηση η ποίηση το γεγονός


Μήπως η ποίηση αποτελεί μια «μορφή μνήμης» της ανθρώπινης εμπειρίας; Ένα απολίθωμα, ένα αντίγραφό της κι εν τέλει ,κυνικά, μια «πλαστογραφία»;

Σίγουρα υπάρχει δυσκολία, αν όχι αδυναμία, να προσεγγιστεί η ποίηση ως γεγονός. Το υπεράνθρωπο, η αθανασία μέσα της. Το να συλλάβει και να διαιωνίσει σε ζωντανές μορφές τη διαφεύγουσα συνεχώς αίσθηση.
Αλήθεια, η ιστορία της δεν μαρτυρεί πάντοτε για το αδιάβλητό της, σε σχέση με την πραγματικότητα βέβαια. Ψευδής μαρτυρία φαντάζει το αίτημα της υπερβατικότητας της ανθρώπινης ουσίας.

Αναπότρεπτα ακολουθεί τις περιπέτειες του πνεύματος, γνωρίζει όλες τις παραμορφώσεις και τις εκπτώσεις του. Οι μυθολογίες και ο μυστικισμός την καταπνίγουν ως το μέτρο που προωθείται η καθολική λύτρωση της ύπαρξης.
Η προοπτική της εικάζει την πιο αληθινή έκφραση της ανθρώπινης εμπειρίας. Γιατί το γεγονός υπάρχει στην αίσθηση που μας διαφεύγει και όχι στη μνήμη που κατέχουμε.

Σύνθεση από στοχασμούς και σημειώσεις
-Η ποίηση της Ήττας-

(art P.Picaso)

4 σχόλια:

spitha είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
spitha είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
pandiony είπε...

ψυχουλάκι μου,
όντως έχει ενδιαφέρουσες αναλύσεις που σίγουρα σηκώνουν πολύ περισότερη ανάπτυξη και αμφισβήτηση..

ήθελα να καταθέσω αυτό το μικρό κομματάκι στον βωμό του χειμάρου ζητώντας γνώμες απο ποιητές και φίλους της ποίησης..

η άποψη που παρουσιάζεται εδω είναι ικανοποιητικά κοντά στην όψη του γεγονότος.

έτσι σαν ορίζεται, έστω δυσδιάστατα, μπορούμε να αφήσουμε τα φαντάσματα να προσφέρουν αναψυκτικά στον κατακτημένο πύργο και να προχωρίσουμε με ζωντάνια σε άθικτο θέμα..

ψεύτες!!! ε όχι, αυτό είναι πολύ πεζό, !! πιστεύω πως ο ποιητής είναι ο αιώνιος κυνηγός της αλήθειας. γυμνός και άοπλος. συμπορευτής με το δάσκαλό του τον Έρωτα που τοξοβολεί γιαυτόν..

spitha είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.